Liefde

'Hoe kun je dat nou opeten?' vraagt Johanna (12) mij regelmatig, wanneer ze mij bezig ziet met bijvoorbeeld een lamsbout die ik aan het uitsnijden ben in zogenaamde 'technische delen'. Ongetwijfeld ziet zij het levende beest voor zich, huppelend en blatend. Maar ik kan niet anders dan antwoorden dat ik het zelf heel lekker vind om op te eten, en de mensen voor wie ik het doe ook. Meestal komt daar dan een halfslachtig 'en ik weet zeker dat deze een goed leven heeft gehad' achteraan. Maar ze heeft zich al vol walging afgewend in de wetenschap dat ze mij toch niet gaat overtuigen. Ze richt ze zich liever op de toetjeskeuken, waar Chin dingen staat op te kloppen met grote gardes die nodig afgelikt moeten worden.

Niet alles wat ik maak wordt door iedereen gewaardeerd. Ik sta erom bekend veel met (orgaan)vlees te werken en dat imago bevalt mij eigenlijk prima, maar daarmee creeer ik natuurlijk ook meteen mijn eigen niche. Johanna zal in ieder geval niet snel een tafel bij me reserveren. Gelukkig ben ik eigen baas, en mag ik op het menu zetten wat ik zelf het lekkerst vind, en daar probeer ik trouw aan vast te houden. De liefde voor het koksvak kan ik niet uiten als ik naar ieders mond moet koken. Bij de liefde voor het podukt geldt hetzelfde. Neem nou die lamsbout, daar kun je toch alleen van genieten als je hem ook werkelijk hebt gekocht? Ik bedoel daarmee: uitgekozen, betast, veroverd en meegenomen. Dat klinkt een beetje vies en het mag ook in een andere volorde, maar het gaat erom dat je een beetje opgewonden raakt van dat dood stuk dier en dat je je geroepen voelt om je uiterste best te doen er een lekker gerecht van te maken. Ik heb dat in ieder geval wel, ook bij hele vissen en dan vooral het gevoel van die koude, gladde schubben die langs je hand glijden. En u vind mij vast een culinaire pervert als ik zeg dat ik de gesloten ogen van een dode kip of kwartel gewoonweg ontroerend vind, vooral als zij ook nog een lint heeft omgekregen in de kleuren van de Franse vlag.

Je kunt ook verliefd worden op een prei, maar niet in de supermarkt. Die omgeving is niet romantisch genoeg want de groente is er al te lang dood, alle sappige foto's en slogans (vers van het land...) ten spijt. Maar zie je in de moestuin een rijtje jonge preien staan zonnebaden met hun voeten in het zand, dan zou je ze toch meteen woest uit de grond willen trekken? Ik tenminste wel, ik heb het laatst nog gedaan. Eindeloos moest ik ze wassen, en eindeloos moesten ze op de barbeque. Tot ze helemaal zwart van buiten en boterzacht van binnen werden. Dan een klein stukje met een klontje boter en wat grof zeezout in de mond van je vrouw/man leggen. Dat is liefde.

Brasserie versus Indonees

Tante Amsey – eigenlijk mijn oudtante – was half Indonesisch, heel klein en woonde tot aan haar dood op een flatje in Leidschendam waar ze in haar minikeukentje altijd heerlijk voor ons kookte. Ze was heel schoon en netjes op zichzelf want ze had vroeger bij Metz en Co gewerkt. Als vrijgezel – wat ze altijd is gebleven – had ze veel van de wereld gezien, het Parijs en Berlijn van voor de oorlog, waar ze als exotische dame indische liedjes zong bij het varieté. 'In Indië is het warm en in Nederland is het koud' aapte mijn vader haar altijd gekscherend na, met een overdreven Indisch accent. Alles in haar huis rook lekker naar zeep en haar keukentje was natuurlijk spik en span. In het keukenkastje had ze altijd flesjes cola voor ons staan. We hielden veel van haar, en we aten om de beurt in dat krappe keukentje, zittend op het keukentrapje en badkamerkrukje. Meestal witte rijst met sajoer lodeh, rendang en sambal goreng boontjes, met tahoe en garnaaltjes. Ook ging ze wel eens naar de Menuet in het winkelcentrum, best een goede afhaal- en opeetplek indertijd. De pepesan haalde ze daar, en de spekkoek meen ik, die aan de familie met kerst werd uitgedeeld.

Die indische keuken past zo goed bij de stad, vind ik. Bij Den Haag ook, waar we vroeger met de hele familie gingen eten bij Garuda. Ik en mijn neef mochten zoveel sateh eten als we opkonden, de meisjes aten bami of een loempia. Amsey en mijn grootmoeder Jootje keken goedkeurend toe, aten zelf muizenhapjes en complimenteerden ons met onze eetlust als we waren uitgegeten. Hier kregen we al cola, en mochten we bijna alles. Een prachtig restaurant vond ik het, met mooie ornamenten, enge ijzeren vogels (Garuda's) bij de entree en in de bediening mannen met hoofddoekjes om. Gestoffeerde trappen naar het balkon, waar we maar wat graag verstoppertje wilden spelen, maar dat mocht natuurlijk niet. Het geheel had iets schouwburg-achtigs, en het bezit nog steeds dezelfde grootstedelijke allure. Dat komt denk ik een beetje door de gecultiveerde koloniale sfeer, die natuurlijk ook veel toeristen trekt. Net als bij Indrapura in Amsterdam, waar je nog ouderwets onthaald word met een pianist aan een vleugel, veel rotan en bamboewerk en verplicht in kleurrijke sarong gehulde meisjes. Hier waan je je in een grote stad in ander tijdperk. Zoals Parijs zijn brasseries koestert hebben wij onze Indonesische restaurants die getuigen van een voorbije tijd. Met eten van matige kwaliteit, dat ver uit het zicht van de gasten wordt bereid door verveelde koks in oude keukens. Dat stel ik me daar dan tenminste bij voor want hun menukaart verandert nooit. De foto's in de gidsen hoeven nooit te worden vervangen, en de conciërges van de hotels weten waar zij aan toe zijn, als zij hun gasten doorsturen. Vergane glorie, zoals je die niet in de provincie vind maar uitsluitend in onze hoofdsteden. Het heeft wel iets vind ik, maar dat komt ook door mijn voorliefde voor klassieke, enigszins kitscherige restaurants. En Indisch eten natuurlijk.


Jus

Al vroeg in mijn carrière leerde ik dat ‘jus’ niet wordt verkregen door een biefstukje te bakken in boter en vervolgens de aanbaksels in de pan los te roeren met een scheutje water. Dit is wat de Engelsen gravy noemen, en wat bij ons weer tot voorbeeld dient voor de ballen gehakt die je soms aan de benzinepomp kunt krijgen, drijvend in een saus van bouillonblokjes die gebonden is met vet. Deze ‘jus’ heeft niets te maken met het vlees dat erin ligt, en ik waag het zelfs te betwijfelen of men de moeite neemt de ballenbakpan even te ‘déglaceren’ met een scheutje water. Maar wat is ‘jus’ dan wel?

Jus is Frans voor sap, maar niet alleen dat. Er wordt ook een hartige basissaus mee bedoeld en dan meestal die van kalf omdat die ook goed geleert. Als je ‘jus de veau’ verder inkookt ontstaat ‘demi glace’ of zelfs een ‘glace’. Deze kun je koud in blokjes snijden. Bouillonblokjes dus.

Er is veel verwarring over het begrip ‘jus’ bij Nederlandse, maar ook Franse koks. Het verschil tussen bouillon, nage, fond en jus is ook aan mij nooit helder uitgelegd. Maar ik wil wel een poging wagen. Een bouillon is een nat dat bestemd is om gegeten te worden (consommé) en is geen basis voor een saus. Hij kan getrokken worden of dubbel getrokken worden voor nog meer kracht. Een nage (zwembadje) is simpelweg het pocheervocht van (meestal) vis, die erbij of ernaast wordt opgediend. Kreeft, langoustines en rode mul geven een lekkere ‘nage’. Fonds worden getrokken van vis, gevogelte of wit vlees en staan meestal niet langer dan een paar uur op het vuur. Deze worden gebruikt voor ragoûts en lichte sauzen of voor verdere bereiding van bijvoorbeeld gebraiseerd vlees of groentegerechten in de oven. Jus de veau en demi glace tot slot gebruikt men om zwaardere sauzen te maken, bijvoorbeeld Bordelaisesaus, met rode wijn en merg.

‘Jus’ vind ik een prachtig woord, het typeert de Franse keuken als geen ander. De Italiaanse keuken bezigt het niet en is welliswaar geniaal in zijn eenvoud maar mist toch vaa een extra dimensie. Een extra trap naar diepte en rijkdom. In of bij je gerecht. Niet dan?

Ragoût

Zoals jullie weten maak ik graag ragoûts. Van kip, paddestoel, lamsorgaan, vis, schaal- en schelpdier. Sinds ik de bindende werking van bloem heb ontdekt (en dat was al op vroege leeftijd) maak ik ragoûtjes. Soms dunne, die meer op een dikke saus lijken, en soms dikke die later een kroket worden. Dan heet het een salpicon. Prachtig woord niet; salpicon. Het zal wel iets met zout te maken hebben. Picon ken ik alleen als bitter aperitief, Picon Amer, je kan er ook een scheut van in in je bier doen om het wat spannender te maken. Of in je ragoût. Sherry is ook lekker in ragoût van kalfsniertjes.

Hoewel ragoûts gebonden zijn met bloem zijn ze nog lekkerder met nog méér bloem, in de vorm van paneermeel (kroketjes), pasteibakjes (voor de bouchée a la reine) of gewoon met toastjes om in te dopen. Ook is het lekker om een boterhammetje te bakken en daar de ragoût op te leggen en dan nog even onder de grill zodat er een korstje op komt. Een beetje zoals bij de croque madame en de welsh rarebit waarbij je een kaassaus (gebonden met bloem) gratineerd. Oh dat vind ik toch zo lekker, stinkende kaas onder de grill.

Maar om terug te komen op ragoût, ik ben er dol op en ik maak het haast ieder dag. Ik word blij als ik met mijn garde roer en mijn saus begint te binden, ik vind dat magisch. En als het ragoûtje pruttelt zonder aan te branden, ik de geur opsnuif van prei en wortelen, selderij en lavas, dan glimmen we allebei.

Liefde

 

'Hoe kun je dat nou opeten?' vraagt Johanna (12) mij regelmatig, wanneer ze mij bezig ziet met bijvoorbeeld een lamsbout die ik aan het uitsnijden ben in zogenaamde 'technische delen'. Ongetwijfeld ziet zij het levende beest voor zich, huppelend en blatend. Maar ik kan niet anders dan antwoorden dat ik het zelf heel lekker vind om op te eten, en de mensen voor wie ik het doe ook. Meestal komt daar dan een halfslachtig 'en ik weet zeker dat deze een goed leven heeft gehad' achteraan. Maar ze heeft zich al vol walging afgewend in de wetenschap dat ze mij toch niet gaat overtuigen. Ze richt ze zich liever op de toetjeskeuken, waar Chin dingen staat op te kloppen met grote gardes die nodig afgelikt moeten worden.

Niet alles wat ik maak wordt door iedereen gewaardeerd. Ik sta erom bekend veel met (orgaan)vlees te werken en dat imago bevalt mij eigenlijk prima, maar daarmee creeer ik natuurlijk ook meteen mijn eigen niche. Johanna zal in ieder geval niet snel een tafel bij me reserveren. Gelukkig ben ik eigen baas, en mag ik op het menu zetten wat ik zelf het lekkerst vind, en daar probeer ik trouw aan vast te houden. De liefde voor het koksvak kan ik niet uiten als ik naar ieders mond moet koken. Bij de liefde voor het podukt geldt hetzelfde. Neem nou die lamsbout, daar kun je toch alleen van genieten als je hem ook werkelijk hebt gekocht? Ik bedoel daarmee: uitgekozen, betast, veroverd en meegenomen. Dat klinkt een beetje vies en het mag ook in een andere volorde, maar het gaat erom dat je een beetje opgewonden raakt van dat dood stuk dier en dat je je geroepen voelt om je uiterste best te doen er een lekker gerecht van te maken. Ik heb dat in ieder geval wel, ook bij hele vissen en dan vooral het gevoel van die koude, gladde schubben die langs je hand glijden. En u vind mij vast een culinaire pervert als ik zeg dat ik de gesloten ogen van een dode kip of kwartel gewoonweg ontroerend vind, vooral als zij ook nog een lint heeft omgekregen in de kleuren van de Franse vlag.

Je kunt ook verliefd worden op een prei, maar niet in de supermarkt. Die omgeving is niet romantisch genoeg want de groente is er al te lang dood, alle sappige foto's en slogans (vers van het land...) ten spijt. Maar zie je in de moestuin een rijtje jonge preien staan zonnebaden met hun voeten in het zand, dan zou je ze toch meteen woest uit de grond willen trekken? Laten we de schoonheid van ons voedsel, plantaardig of dierlijk, niet onderschatten. Je kan er zoveel meer van genieten als je je wat meer zou verdiepen in hun leven, en als je wat angst voor het onbekende zou laten varen.

Maar de liefde voor eten strekt nog verder, als je je een voorstelling maakt van de blije gezichten aan tafel wanneer je dat gebraden lamsboutje opdient, geurend van gecarameliseerd vet, knoflook en rozemarijn. Als kok wil je toch vooral 'pleasen'.

 

Week zonder vlees

Misschien gek dat een restaurant, bekend om zijn worsten en orgaanvlees meedoet aan de vegetarische restaurantweek? Ik vind van niet. Vegetarisme kan heel goed naast carniforiteit bestaan. Zeker in mijn restaurant. Want ik vind dat je altijd moet kunnen kiezen als je uit eten bent; een avond alleen vis, of eerst een vegetarisch voorgerecht en daarna een dikke biefstuk. Moet kunnen. Als we allemaal flexi zouden zijn dan zou er een groot deel van het voedselprobleem mee worden opgelost. Want 'flexitarisch' houdt juist in dat je je bewust bent van wat je eet. 

 

Menuleer (deel 3)

Het moderne Nederlandse menu is compleet geënt op het Franse, Italiaanse en Spaanse menu, dat tegenwoordig in toprestaurants wordt geserveerd. Alain Passard, Massimo Bottura en Ferran Adria zijn ons voorgegaan met hun ellenlange verhandelingen vol culinaire hoogstandjes die allemaal iets te maken hebben met de eetcultuur van hun geboortegrond. Artisjokjes, boontjes, wijn, truffels. Het doet er niet toe wat voor produkten. Zij interpreteerden hun culinaire geschiedenis, moderniseerden het tot een toneelstuk, en maakten van een restaurantbezoek iets dat je compeet zou overweldigen. Een beleving, zoals een extasypilletje of een bezoek aan een concert van Tiësto. De keuken werd een 'atelier' die geen chemische reactie schuwde om de superioriteit van een bepaalde smaak duidelijk te maken. Als er maar rook vanaf kwam. Compleet over de top natuurlijk, maar helaas gerechtvaardigd door de eeuwenoude eet- en drinkcultuur van hun voorouders.

Helaas, zeg ik, want ik had het graag anders gezien. Nu zitten wij met een totaal verziekt Nederlands restaurantwezen, waar iedere middelmatige kok denkt dat hij je kan 'meenemen op een reis naar de streek waar hij is opgegroeid' wat vaak niet veel meer wil zeggen dan dat er vroeger thuis bietjes werden gegeten en speklapjes werden gebakken. 

Terug naar de essentie; een goed menu kenmerkt zich door een opbouw waar iedereen voldaan van wordt. En dan blijf ik het liefst bij mezelf. Een hapje om de eetlust op te wekken (zoute haring, jenever), iets om warm van te worden (soepje), iets vullends om de eerste honger te stillen (pasteitje met, vis kip of orgaanvlees), een gebraad van het een of ander, enkele glazen wijn (crackers met kaas), een dessert (een crème, iets fruitigs, iets gebakkens). Er mag vanaf geweken worden, maar in wezen is een menu niets anders dan een bord met allemaal vakjes (zoals je ze nog wel in kringloopwinkels vind of op een intercontinentale vlucht) met allerlei componenten die min of meer op elkaar aansluiten. 

Zo, ontdaan van alle franje, kan het in de toekomst alleen maar beter worden.

Menuleer (deel 2)

Kaart en menu zijn twee heel veschillende dingen. Wij hebben het vaak over 'menukaart' maar die term is eigenlijk heel verwarrend. Bedoelen we daarmee een kaart met alleen de vaste menu's erop, of is er ook een a la cartegedeelte? De verwarring is compleet als we het hebben over 'verschillende menu's' maar eigenlijk 'verschillende gerechten' bedoelen, iets wat nog wel voorkomt in het lagere horecasegment of de instellingskeuken. Deze spraakverwarring komt natuurlijk voort uit het feit dat wij Nederlanders normaliter maar één gerecht per maaltijd tot ons nemen. Het kopje soep vooraf en het puddinkje waren altijd voorbehouden aan de bourgeouisie.

In les 1 hebben we gezien dat het klassieke Franse menu vaak is opgebouwd uit terugkerende elementen van dezelfde kaart.  Naarmate de prijs stijgt wordt het menu uitgebreider, chiquer, of worden de items eenvoudig vermenigvuldigd. Geen menu maar wel een mooi voorbeeld is het klassieke 'plateau de fruits de mer'. Het is een typisch brasseriegerecht dat altijd in superlatieven wordt opgesteld. Meer, groter, duurder is het devies, een beetje zoals bij ons de vuurwerkpaketten rond oud en nieuw. Met kreeft èn krab èn een hele zooi alikruiken en goedkope garnalen die je toch niet allemaal opeet. Maar het ziet er feestelijk uit en als je het zo op de kaart ziet staan krijg je de neiging om ervoor te gaan. Die Fransen weten dondersgoed hoe ze je lekker kunnen maken en ze zijn dan ook meesters in 'menumarketing'.  

Wat we hiervan kunnen leren is dat kwantiteit niet direct leid tot kwaliteit, maar evenwel toch van belang is voor - laten we zeggen - de speekselaanmaak in onze hersenen. Een menu moet lekker klinken, zeker als het een groot menu is. In de volgende les gaan we verder in op hoe wij daar in Nederland mee omgaan.

Menuleer (deel 1)

Al ruim voordat ik Le Hollandais begon was ik bezig met een zelfstudie menuleer. In Frankrijk had ik gezien dat er in éen en hetzelfde restaurant vaak zeer in lengte en prijs uiteenlopende menu's werden aangeboden, en dat fascineerde me. Zo'n menukaart begon dan vaak met een zeer eenvoudig menu voor een extreem lage prijs bedoeld voor de 'ouvriers' die, in de buurt aan het werk, dagelijks kwamen eten. Er stond dan bijvoorbeeld: Menu a 29 fr ; Potage ou Hors d'oeuvres variés, Plat du jour ou Steak frites, Fromages ou Dessert. Met een beetje geluk was hierbij nog 1/4 liter wijn inbegrepen. Maar op pagina twee van het vaak geplastificeerde boekwerkje op A5-formaat vonden we: Menu 'Le Campagnard' a 44 fr. ; Hors d'oeuvres variés ou Salade Campagnard ou 4 huitres, dan Entrecote frites ou Darne de saumon ou Civet de lièvre. Fromages ou Dessert. Ook aantrekkelijk en niet eens zoveel duurder. Een pagina verder stond: Menu Gourmand a 85 fr. Voor ons in die tijd een ontzaggelijk bedrag en voor een doordeweekse dag op vakantie absoluut niet haalbaar, maar toch even kijken. Salade Campagnard ou Terrine de foie gras ou 6 huitres, dan Nage d'écrevisses ou Cuisses de grenouilles, dan een Trou Normand (het obligate bolletje appelijs met calvados dat in de jaren tachtig ook bij ons in de mode kwam), daarna Entrecote frites ou Darne de saumon ou Civet de lièvre, Fromages en daarna een keuze uit desserts, die ik nu niet allemaal zal omschrijven. Het gaat mij erom in deze eerste les dat deze typisch Franse menukaart zo slim is opgesteld dat je, zelfs al weet je niet wat alles betekent, de neiging hebt om telkens een stapje verder te gaan en uiteindelijk zegt 'what the heck, het is vakantie'. De herhaling en de opsomming van gerechten doet je watertanden en maakt je gretig. Je wilt zes in plaats van vier oesters!  De prijsstelling is daarbij zorgvuldig gekozen, van zeer bescheiden naar een overtreffende trap. Franse mensen kunnen eindeloos afwegingen maken over het gebodene, en of  ze de gevraagde prijs redelijk vinden. Ingredienten als oesters, rivierkreeftjes en ganzenlever helpen ze daar vaak bij over de streep.  Ook voor de keuken is dit een handig menu; het lijkt heel uitgebreid maar door de herhaling van de gerechten is het voor de kok een makkie. Hij kan het zelfs makkelijk met éen apprenti (leerling) aan, waardoor - je raad het al - de geoefende eter toch meestal enigszins teleurgesteld raakt. Toch tref je dit soort menukaarten nog steeds veelvuldig aan in Frankrijk, meestal in provinciaal stedelijk gebied.

Val

Het laatste dat ze wilde eten was krab. Niet dat ze er een hekel aan had, juist niet. Krab was een beetje haar lievelingseten, naast kip. Ze kon wel een hele kip op zei ze, en als ik wel eens kip voor het personeel meenam dan was het altijd te weinig. Tenminste voor haar. Haar vader maakte kipfricassée thuis, en daar had ze het van, die liefde voor kip. Ook hield ze ontzettend van groente, en ook daar kon ze veel van op. Dampend hete groente, ze blaasde altijd op haar eten want ze viel direkt aan. Het personeelseten was voor haar belangrijk, het moest lekker zijn en gezond. En er moest voldoende van op tafel staan.

Val is een echte kokkin. Geen poespas, hard werken. Alle kokkinnen die ik ken zijn zo; Eva, Alexandra, Jenneke, Riet. De meeste mannelijke koks trouwens ook wel, maar die kunnen nog wel eens een beetje lui zijn en die willen nog wel eens de show stelen met hun werk. Met alginaten en ander  El Bullispul. Zoniet de dames in de keuken. Een Big Green Egg hoeven ze niet en een bord opmaken met tig verschillende bereidingen, kleuren, smaken en liefst evenzoveel koks die - net als aan de operatietafel - daar allemaal omheenstaan, voorovergebogen in uiterste concentratie met hun pincetten en latex handschoentjes, is aan hun niet besteed.

Daarom kan ik zo goed met Val overweg. Kon moet ik zeggen, want na zeven jaar trouwe dienst gaat ze er weer vandoor. Koken om te eten, dat is ons devies. Net zolang tot je ploft. De Italiaanse keuken past er goed bij. Krab gegratineerd in de oven met gnocchi, rozemarijn, tomaten en boter. Of pasta met ansjovis en broodkruim, of risotto met groenten en kaas. Primi en nog eens primi. Dat is toch de essentie van die keuken, en eigenlijk van iedere keuken, tot en met de Nederlandse aan toe. De dampende pan op tafel en dan niet te lang wachten want je moet natuurlijk wel iets te blazen hebben.

 

Huitres a la Modergat

Wat me bezielde is een raadsel, maar opeens ben ik een relatie aangegaan met het minst culinaire stukje Nederland; Friesland. Hier vind je op de menukaart een gezellig broodmandje met diverse sausjes of mosterdcremesoep. En natuurlijk varkenshaas gevuld met nagelkaas. 'Fruits de mer' houd hier in gebakken schol-, heek- en pangafilet en het lekkerbekje bij de visboer mag pas lekker heten als het aan alle kanten bedekt is met een dikke laag kruidenzout. Dat terwijl deze provincie zo mooi is, vooral het noorden waar je het gevoel hebt het einde van de wereld te naderen. Hier zijn haast geen bomen meer en hebben de mensen blauwe ogen, in tegenstelling tot in het zuiden bij de wouden. En een gouden oorringetje om hun begrafenis van te betalen, mochten ze op zee sneven.

Het begint even voorbij Harlingen, waar je afslaat naar Stiens en koers zet naar Holwerd. In de verte ligt de zeedijk als een lineaal zo recht oneindig te wezen. Nog minstens een half uur moet je rijden om bij Moddergat te komen, en steeds komt die dijk wat meer langszij. Hier en daar staat er een huis tegenaan geplakt en zie je de wolken die boven de Waddenzee hangen. Het land, en de ijle rest van zijn beschaving stopt hier. Aan de andere kant is er wildernis. Geen woeste maar een beschaafde wildernis, eigenlijk precies aansluitend op het binnendijkse. Wie op de dijk gaat staan voelt meteen de rust, uitgaand van die weidse natuur. Ook al waait het nog zo hard.

Het voelt als thuiskomen. Het huisje staat middenin het dorp tegenover cafe 'De Zwarte Arend' waaraan ook een snackbar is geplakt. In Moddergat is geen winkel en in de wijde omtrek is er geen fatsoenlijk brood te koop. Het beste is om binnenkort een vriezer mee te nemen en daarin de eerste levenbehoeften te bewaren zoals brood van Hartog, vlees en gerookt spek van Frans Kaiser en wat biologische groente uit de tuin van Janske. Voor een visje kunnen we naar de haven van Lauwersoog, hebben we ontdekt. En voor oesters hoeven we alleen de dijk over te steken en de pier af te lopen. Daar gaan we met tuinschepjes en schroevendraaiers de aan de stenen vastgeklonken schelpen te lijf, totdat we een emmertje vol hebben. Teruglopend zien we de bomen en de torenspits van het kerkje boven de dijk uitkomen. Daar wacht ons een vuurtje, een glas en weer een nieuwe bereiding van warme oesters.

Bamibal

Is het nou nasischijf en bamibal of nasibal en bamischijf? In ieder geval is een grote wens van mij in vervulling gegaan, namelijk het produceren van laatstgenoemde: de huisgemaakte bamischijf. Joris zou trots op me zijn geweest. Net als ik opgegroeid in de jaren zeventig, toen de hollandse snackcultuur in alle hevigheid losbarste met onder meer de Dolle Mina en het Mexicaantje. Nieuwkomers waren dat, want de bami- en nasisnacks bestonden al veel langer. En ook lang niet zo lekker. Joris had ook een Indische achtergrond. We hielden evenveel van deze ordinaire snacks, die natuurlijk maar weinig weg hadden van het echte Indische eten dat wij van onze oma's kenden. Juist die conceptuele, fabrieksmatige benadering van de ons zo bekende (oosterse) keuken maakten dat wij daar met cynisch genoegen van konden genieten. Zeker na een avond flink bier drinken in het café.

Al ruim voordat sterrenkoks onze snackcultuur gingen 'verheffen' tot iets culinairs, ja zelfs nog voor de opkomst van de Vlaamse friet was ik in mijn restaurantkeuken al aan het experimenteren met allerlei gepaneerde en ongepaneerde zaken. De Parmezaanse kaassoufflé en de ossenstaartkroket vonden gretig aftrek in de buurt, want ik verkocht ze aan de deur. Op de menukaart hebben de Bouillabaissekroket en de Cassouletkroket gestaan. Wat niet goed lukte was het namaken van een frikandel. Ik kwam een heel eind maar waarschijnlijk heb je er toch echt kipseparatorvlees voor nodig om een goede binding te verkrijgen en het gaat me te ver om dat in te kopen. Maar de nasi- en bamibal had ik nog nooit gemaakt, en het bleef lang een onvervulde wens, tot voor kort. Wat overbleef van de personeelsmaaltijd werd strak in plasticfolie opgerold en ingevroren. Daarna in plakken gesneden en gepaneerd met heel ei en broodkruim, en dan voorichtig in een laagje olie gebakken. Vooral niet in de frituur donderen zoals je met fabrieksschijven zou doen, maar met zorg goudbruin bakken en opnieuw serveren aan je personeel. Is dit iets voor op de kaart of toch meer voor aan de deur? Een goede bamischijf is zeker geen schande. Sterker, hij zou moeten worden opgenomen in de canon van de Nederlandse Eetcultuur. En voorzover die nog niet bestaat zou ik hem graag - met subsidiegelden uiteraard - willen opstellen.

Ongeluk

Het leek alsof ik ergens over struikelde maar er was niets in de buurt waarover dat had gekund. Even nog dacht ik aan mijn eigen racket maar dat lag voor me op de grond. Een wanhopig besef maakte zich van mij meester; achillespees gescheurd, en er was niemand in de keuken die me kon vervangen.

Het is gek hoe snel je gedachten gaan, op sommige momenten. Toen ik daar zo zat in het gravel van baan drie, met allemaal aardige mensen om me heen die op gepaste wijze hun geschoktheid uitten, waren de consequenties van dit ongeluk mij vrijwel meteen duidelijk. Ik kon vandaag dus geen boodschappen meer doen bij de groothandel, en we konden deze, en de volgende avonden niet open gaan. Iedereen moest worden afgebeld. De gasten maar ook de bediening en de afwassers. Voor de komende weken zou ik vervanging moeten regelen, maar wie? Zittend op het terras van de club en met een zak ijs om mijn been ging ik de mogelijkheden alvast af, maar ik wist tegelijkertijd dat ik op korte termijn weinig kans had. De wanhoop die omslaat in woede, om vervolgens in een dwangbuis van berusting te worden gedrukt is een rotgevoel. Ik verbaasde me over mezelf, dat ik dit aankon, zo uit mijn routineuze bestaan te stappen en me neerleggen bij een compleet laissez-faire. En eerlijk gezegd genoot ik er een beetje van. Gedwongen rust, en dat nog voor de vakantie!

Nu beweeg ik mij voort in de keuken op een verrijdbare kapperskruk, geef aanwijzingen aan mijn koks en weet dat ik een enorme pain in the ass ben.Toch doe ik het, want helemaal loslaten kan ik niet. Ik wil proeven en corrigeren tot alles op de rit staat voor de avond. Maar als die begint en iedereen begint rond te rennen met pannen en borden trek ik mij terug in het kantoortje, waar ik alle administratie allang heb gedaan. Doelloos kruip ik maar weer uit mijn hol tevoorschijn als een soort kreeft, onhandig met zijn twee voelsprieten van blauw-alluminium zwaaiend. Ik durf mij boven haast niet te vertonen, en zoek het moment uit om haastig een glas wijn te halen voor in mijn hol. Wat doe ik hier nog? Waarom stap ik niet op mijn scootmobiel en ga ik naar huis, of naar het café? Ik denk dat ik het maar doe. Nog een weekje en dan gaan we er drie dicht. Dan begint het echte uitrusten, voor ons allemaal.

Arpège

Maandagochtend in Parijs. Een maarts zonnetje wisselt van plaats met een grijze wolk waar korte tijd sneeuw uit valt. Het reuzenrad op Concorde draait gestaag door, niemand stapt in of uit en ook ik heb er geen behoefte aan. Nog even doorlopen om op tijd te zijn voor onze afspraak om 12 uur bij restaurant Arpège van Alain Passard.

We stappen een anoniem pand binnen en staan meteen in de eetzaal. We zijn de eerste gasten, samen met nog een dame die verder alleen blijft. Zij zal later, als Alain zijn ronde langs de tafeltjes doet, samen met hem op de foto gaan. Komend uit  Nederland verwachten we dat het wel rustig zal blijven. Maar er loopt veel personeel rond in de kleine zaak. Een pijpenla eigenlijk met een golvende houten wand en chromen stoelen bekleed met zacht skai. De inrichting is sober, en doet eigenlijk nog het meest denken aan een Duitse tearoom.

We maken kennis met de bediening, van keurige leerling tot frivole maitre, die ons af en toe een knipoog geeft. ik weet niet waarom ze dat doet, maar het past wel in de stijl van Alain, die even later tevoorschijn komt. Hij draagt een vers wit schort over zijn spijkerbroek met bruine puntschoenen. Inmiddels is bij ons de rollercoaster begonnen met Champagne van Billecart Salmon en kleine hapjes, die ergens overgaan in voorgerechten. We krijgen Montlouis van Chidaine en later Riesling Grand Cru van Pfister. Heerlijke wijn en heerlijke hapjes, die allemaal uitsluitend van groente zijn gemaakt die ook nog eens zijn geteelt op één van Alain's 'potagers' ofwel moestuinen die hij bezit. De gerechtjes zijn spannend door hun eenvoud. Er wordt weinig gebruik gemaakt van exotische smaken of specerijen en we worden niet lastig gevallen met vreemde strukturen of gels.  Voor een driesterrenrestaurant gaat het er aangenaam losjes aan toe - sommige jassen hangen nog te wachten aan de trapleuning naar de toiletten - en inmiddels zijn alle tafels bezet met een mooi palet aan tweetjes, drietjes en viertjes. Ook is er nog een dame alleen gaan zitten, die tijdens het eten voornamelijk aan het bellen is. Alain doet alle tafels aan en ik herken het praatje, maar nu ervaar ik  zelf hoe prettig het is. Die jovialiteit, het flirten en het veelbetekenende glimlachje. Hij knipoogt er ook nog bij waardoor ik me nog eens extra speciaal voel. Hij staat over ons heen gebogen en het valt hem op dat Wendy een mooie broche draagt, waardoor ook zij zich speciaal voelt. Even delen we dezelfde smaak. 'Enjoy lunch' grijnst Alain, en vervolgt zijn weg. En de rollercoaster raast door, ik raak de tel kwijt en op het moment dat we er lijken te zijn (salade mesclun) gaat het nog door met steak tartare van rode biet, merguez van groenten en dan opeens toch een stukje heerlijk varkenszadel, vergezeld van crispy zwoerd en een geweldig glas Chinon. Na twintig bordjes groente is het absoluut teveel maar toch ook wel weer heel lekker en, om eerlijk te zijn eigenlijk precies waar je zin in hebt.

Alain speelt vals. Als de lunch bijna voorbij is schuift hij aan tafel bij de bellende dame en krijgt varken met Chinon. Maar het zij hem vergeven want als we vertrekken om onze Thalys te halen staat hij op om ook ons uit te laten. Wendy krijgt nog net geen zoen maar zo voelt het wel. Die onovertoffen Franse 'acceuil'.  Wat is Parijs toch een heerlijke stad.

Comfort food

Het is koud en nat. Wen er maar vast aan, het winterweer van de toekomst. Niks geen droog pak sneeuw bij heldere hemel. Niks geen schaatsfestijn in de grachten, laat staan voor ons op de Amstel.  Eén keer heb ik dat meegemaakt, ik meen in 1997. Het leek wel een tekening van Anton Pieck bij ons voor de deur, al die schaatsende mensen langs de kant bij de woonboten. Het midden van de Amstel werd met echte ijsbrekers opengehouden, tot ook die het opgaven. Daarna kon je naar de overkant lopen over de aan elkaar gegroeide ijsschotsen. Heel eng, maar we hebben het wel gedaan.

Alweer bijna twintig jaar geleden, gek hè. Veel is er niet veranderd in huis of op het menu. Groene sla met worst of paté. Koolsoep met spek. Gebakken vis met botersaus. 'Comfort food' waarvan je het liefst zou willen dooreten, omdat je honger hebt gekregen van een dag in de bevroren  buitenlucht. Of om de natte waterkou te kunnen vergeten die je al de hele dag trotseert, en waar je behoorlijk chagrijnig van dreigt te worden. Niet te ingewikkeld ook, graag. Want wie getroost wordt heeft geen behoefte aan veel informatie of uitleg of nieuwigheid. het comfoor zit hem juist in de eenvoudigheid en de herkenbaarheid van de smaken. Daarom houd ik persoonlijk zo van cassoulet, die bonenschotel met verschillende vleessoorten, allen in structuur en smaak op elkaar aansluitend. Geurend van de knoflook (de geur van rauwe knoflook maakt mij altijd vrolijk) en afgemaakt met een korstje, dat zich als het einde van deze troost in zicht komt, zo heerlijk laat wegkrabben uit de schaal.

Eigenlijk is de term 'comfort food' een pleonasme: eten doe je al snel om je comfortabel en voldaan te voelen. Tenzij je eeuwig blij verrast wil worden natuurlijk, maar dan ben je bij ons aan het verkeerde adres. 

Herfst

Paddestoelentijd – niet dus. Eetbare wilde paddestoelen vind je hier vooral in de zomer. Kantharellen, boleten, parasolzwammen. De heerlijke morielje zelfs nog eerder, in de late lente rond koningedag. Wie zich nu in het bos begeeft vindt alleen nog oneetbare russula's en giftige amanieten.

Toch ligt de supermarkt en de groothandel in deze tijd vol met paddestoelen. Gekweekte natuurlijk, maar ook wilde. Kantharellen, trompettes de la mort, pieds de mouton en eekhoorntjesbrood. En alles tegen schappelijke prijzen! Hoe dat kan? Allemaal import. Kantharellen en eekhoorntjesbrood van de balkan, trompettes en pieds de mouton uit Zuid Frankrijk en Spanje. Tot diep in de winter zal er aanvoer zijn van paddestoelen die voor ons eigenlijk bij de late zomer horen. Dan komen er cantharellen uit Canada en op gegeven moment draaien de seizoenen zich zelfs om, als eekhoorntjesbrood uit Zuid Afrika hier wordt geïmporteerd op een moment dat het daar zomer is en hier winter.

Het maakt allemaal niet zoveel uit. Wilde paddestoelen zijn net als wild vlees en wilde vis meestal erg smakelijk. Je kunt je wel afvragen hoe duurzaam het is om koste wat kost altijd te moeten kunnen beschikken over wilde paddestoelen. Dat zal wel met Kerst te maken hebben, want tegen die tijd willen we graag imponeren met een paddestoelenbouillon, -ragout of –vulling voor de ossenhaas.

Een uitzondering vormt wel de zwarte truffel die in de zomer smakelijk, in de herfst heerlijk en in de winter goddelijk mag worden genoemd. Dat laatste geldt zeker voor de witte truffel. Ze groeien hier niet maar ik vind dat, gezien de exquisiteit en de intense smaak, import alleszins is gerechtvaardigd. Desnoods per luchtpost.

Adriaan van Raab van Canstein, chef de cuisine

 

Barsetje

 

Het zou van alles kunnen betekenen. Een verkleining van een zelfverzonnen meisjesnaam. Of een paar leuke hoge krukken voor aan de bar. Of een grappige ijsemmer met pokermotief en bijpassende cocktailprikkers in dito glaasje. Bij ons betekent het dat er mensen aan de bar zitten, en dat er wat te knabbelen moet komen.

Heel lang hebben we het niet gedaan maar met de komst van de nieuwe bar, vorig jaar in koper en groen graniet ontworpen door Hugo Timmermans, vond ik het toch tijd worden om het barsetje te standaardiseren. En eigenlijk moet ik zeggen dat ik een enorm genoegen schep in het bedenken (en serveren) van zoiets simpels als een schaaltje olijven, enkele kaaskoekjes, een gerookt amandeltje. Zoutjes eigenlijk. Waar je je ongans aan eet als je niet uitkijkt, maar die je kunnen opzwepen met hun hoge zoutgehalte in nog méér drankgebruik, en de aanloop naar het diner. In Italie kunnen ze enorm uit hun dak gaan met hun barhapjes. Hele etagères met zoutjes staan daar op de bar, iedere soort keurig met met een lepeltje erin, want graaien is natuurlijk niet beleefd. En chips, dat hoort ook bij de borrel in Italie. Ook als je op het terras zit, dan brengen ze een 'barsetje' naar buiten. De kwaliteit van de Italiaanse chips is trouwens vaak erg slecht, slechter dan de Spaanse, maar toch ben ik altijd blij met die gratis knabbelwaar, en de kinderen ook. Sterker nog; de belofte van een aperitief plus 'barsetje' op een Italiaans terras doet weinig onder aan de belofte van het diner in het zorgvuldig uitgekozen 'ristorante', later.

Nee, ik geloof heilig in de toekomst van de barset. Of de borrelhap als je wilt, hoewel ik daar toch een andere associatie bij heb. Die is vettiger, vissiger en vaker gefrituurd. En meestal ook niet gratis. Dat moet eigenlijk wel, om de kwade geesten op een afstand te houden.

 

Adriaan van Raab van Canstein, chefkok

 

 

Geluk

 
 
 

Er zijn vele gerechten die een mens gelukkig maken, en aardappelpuree is daarvan toch één van de prominentste, ook al is het officiëel slechts een bijgerecht. De warme botergeur, de ingetogen glans en de zalvige struktuur van een goedgemaakte puree maken ieder diner tot een feestmaal – of zouden het moeten maken, want niet iedereen verstaat het koksvak genoeg om tot een acceptabel resultaat te komen.

Zo is er eerst de keuze van de aardappel, die moet voldoende zetmeelhoudend zijn om te kunnen emulgeren met de vetten uit melk en boter. Een jonge of nieuwe aardappel is dus niet geschikt, evenals de onvolprezen Opperdoezer Ronde.
Deze kunnen echter wel ingezet worden voor een hippe 'écrasé de pommes de terre' waarbij de gekookte aardappel warm wordt geprakt met olijfolie en kruiden, een beetje zoals in aardappelsalade. Dat is ook heel lekker maar wel iets heel anders dan puree; het brengt een mens niet terug in de moederschoot.

Verder is het van groot belang dat de verhouding aardappel-boter niet wordt onderschat. Het liefst gebruikt men een ons boter per pond geschilde aardappelen, ofwel een pakje op tweeëneenhalf pond om het makkelijker te maken.
Wie dat laatste doet heeft wel meteen genoeg voor een gezelschap van tien. En wat een gelukkig gezelschap! Ter voorbereiding van dit stukje ben ik nog eens gaan kijken naar de film 'La Grande Bouffe' uit 1973, over vier heren met een bizarre doodswens. Daarin wordt door Marcello (Mastroianni) aan Michel (Picolli) die ziek op bed ligt aardappelpuree gevoerd. Even later heeft iedereen een bordje opgeschept van de enorme schaal, die er overigens niet heel aantrekkelijk uitziet, maar dat zal aan de setdresser hebben gelegen.
De troost die in deze scène wordt uitgebeeld door het gedachtenloos weglepelen van dit struktuurloze voedsel vind ik heel raak getypeerd: wie in de puree zit moet puree eten.

Puree kan je maken met een pureeknijper. Maar met een stamper gaat het ook, alleen is de werkwijze anders. Wie de knijper hanteert moet eerst zijn boter smelten en deze beetje bij beetje door de puree mengen, tot een gladde emulsie ontstaat. Het kan dat deze licht gaat schiften, en er dan uitziet als de spijs in een warme banketsstaaf, maar dat geeft niet. Er hoeft dan alleen wat melk of kookvocht (hoezo niet bewaard?) worden bijgeroerd en zie, de puree wordt op slag blank, dof glanzend en homogeen.
De methode met de stamper werkt andersom. Aan de gare aardappels wordt al stampend op het vuur koude boter en melk toegevoegd totdat alles warm en min of meer glad is. Dat lukt alleen goed met echt kruimige aardappels. Maar nu komt het. Geluk is éen ding, maar wie de hemel wil bereiken maakt van zijn puree een stamppotje. De hete puree wordt in de pan nog doorverwarmd met fijngesneden, rauwe en liefst jonge groente. Stampen hoeft dan niet meer. Even doorroeren volstaat, tot de groente warm is maar nog wel knapperig. Misschien nog wat melk om de consistentie weer soepel te maken. Zo ontstaat een gerecht waarvan men dóór zou kunnen eten, net als in de film, tot de dood erop volgt.

 
 

Amsteldijk 41   |   Amsterdam   |  Nederland   |  +31 20 6791248   |   info@leHollandais.nl