Comfort food

Het is koud en nat. Wen er maar vast aan, het winterweer van de toekomst. Niks geen droog pak sneeuw bij heldere hemel. Niks geen schaatsfestijn in de grachten, laat staan voor ons op de Amstel.  Eén keer heb ik dat meegemaakt, ik meen in 1997. Het leek wel een tekening van Anton Pieck bij ons voor de deur, al die schaatsende mensen langs de kant bij de woonboten. Het midden van de Amstel werd met echte ijsbrekers opengehouden, tot ook die het opgaven. Daarna kon je naar de overkant lopen over de aan elkaar gegroeide ijsschotsen. Heel eng, maar we hebben het wel gedaan.

Alweer bijna twintig jaar geleden, gek hè. Veel is er niet veranderd in huis of op het menu. Groene sla met worst of paté. Koolsoep met spek. Gebakken vis met botersaus. 'Comfort food' waarvan je het liefst zou willen dooreten, omdat je honger hebt gekregen van een dag in de bevroren  buitenlucht. Of om de natte waterkou te kunnen vergeten die je al de hele dag trotseert, en waar je behoorlijk chagrijnig van dreigt te worden. Niet te ingewikkeld ook, graag. Want wie getroost wordt heeft geen behoefte aan veel informatie of uitleg of nieuwigheid. het comfoor zit hem juist in de eenvoudigheid en de herkenbaarheid van de smaken. Daarom houd ik persoonlijk zo van cassoulet, die bonenschotel met verschillende vleessoorten, allen in structuur en smaak op elkaar aansluitend. Geurend van de knoflook (de geur van rauwe knoflook maakt mij altijd vrolijk) en afgemaakt met een korstje, dat zich als het einde van deze troost in zicht komt, zo heerlijk laat wegkrabben uit de schaal.

Eigenlijk is de term 'comfort food' een pleonasme: eten doe je al snel om je comfortabel en voldaan te voelen. Tenzij je eeuwig blij verrast wil worden natuurlijk, maar dan ben je bij ons aan het verkeerde adres. 

Amsteldijk 41   |   Amsterdam   |  Nederland   |  +31 20 6791248   |   info@leHollandais.nl